Matkaratsastus

Matkaratsastus on hevosen nopeus- ja kestävyyskilpailu, joka samalla testaa ratsastajan maastoratsastustaitoa. Matkaratsastus on yksi ratsastuksen vanhimpia kilpalajeja ja laji on yhä edelleen varsin arvostettu maailmalla.

Ratsastajan hevosenkäsittelytaito vaikuttaa hevosen suoriutumiseen erityyppisistä reiteistä. Kilpailussa on yhteislähtö ja reitti on merkitty. Reitillä ei ole esteitä, mutta maasto voi olla hyvin vaihtelevaa. Reitillä mahdollisesti olevat esteet ovat luonnonesteitä, esim. ojien ylityksiä. 

Matkaratsastuskilpailuihin voivat osallistua kaikki: niin ensikertalaiset...
... kuin pidempään treenanneetkin!

Matkaratsastuksen kilpailumatkoista lyhin on 1-tason 12-40km ihanneaikakilpailu, jossa maaliin on tultava annetun keskinopeuden, esim. 8-14 km/h, puitteissa - ei siis nopeammin eikä hitaammin. Tällaisen lyhyen kilpailun jaksaa normaali tuntihevonen ilman erityistä harjoittelua.

2-tasolla kilpailumatkat ovat 30-79km jakautuen kolmelle eri tasolle. Näissä määrätty keskinopeus on 10-16km/h.

3-tasolla kilpailumatkat ovat 80-119km ja nämä ovat aina nopeusluokkia joissa miniminopeus on 10km/h.

Tasolta on aina saatava hyväksytty tulos ennen kuin pystyy siirtymään seuraavalle tasolle. (2.1, 2.2, 2.3, 3.1) Pidemmälle matkalle ei ole pakko siirtyä, vaan ratsukko voi suorittaa vaikkapa vain lyhyitä matkoja.

Suomessa pisimmät matkat ovat 120 km. Kansainvälisissä kilpailuissa kuten MM-kilpailuissa pisin matka on 160 km, tai kaksipäiväisissä kilpailuissa tätäkin pitempi.

Useita tunteja kestävällä matkalla hevosen ja ratsastajankin on oltava todella hyvässä kunnossa. Matkan aikana varsinkin hevosen on juotava runsaasti. Ratsukko tarvitsee huoltoväkeä reitin varrella ja tauoilla.

Matkaratsastuskilpailuissa hevostarkastukset ovat erittäin oleellinen osa kilpailua. Hevostarkastukset ovat kilpailujen alussa, kilpailun aikana 12-40 km välein sekä maaliintulon jälkeen. Niistä pääsee läpi vain, jos hevonen on hyvässä kunnossa, terve ja virkeä. Myös hevosen pulssin on laskettava riittävän nopeasti alle 64 lyöntiä/min ratsastuksen jälkeen: tauolle tultaessa 15 min sisällä ja maalissa 20 minuutissa.

Matkaratsastuksen voi aloittaa ihan millä vain hevoselle sopivilla välineillä. Matkaratsastussuitset ovat kuitenkin kelpo hankinta lajiin soveltuvuudensa vuoksi. Kuvat: Hannu Kaksonen