Sumaran hallitus 2022 esittäytyy

Nina Hydén: puheenjohtaja, tiedotusvastaava

Olen Nina Hydén, Suomen Matkaratsastusseuran puheenjohtaja Porista. Vuosi 2022 on kolmas puheenjohtajakauteni seurassa. Aloitin myös juuri Lounais-Suomen aluejaostossa matkaratsastuksen lajivastaavana.

Matkaratsastuksen parissa olen ollut vuodesta 2015 ja vuonna 2016 minut on valittu seuran Vuoden Senioriksi. Aktiivinen kilpailu-urani on ollut katkolla nyt jo muutaman vuoden ja tällä hetkellä keskityn seuratyön lisäksi tyttäreni Ellan kotivalmentamiseen ja huoltamiseen kilpailuissa. Minulla on lisäksi matkaratsastustuomarin toimihenkilöoikeudet ja pidän erityisesti koulutusten ja starttikurssien pitämisestä uusille harrastajille.  

Viime vuodet ovat olleet hyvin poikkeuksellisia koronatilanteesta johtuen ja tämäkin vuosi on alkanut epävarmoissa tunnelmissa. Toivotaan kuitenkin, että saamme tästä vuodesta tehtyä yhdessä paremman.

Seuratoiminta perustuu yhdessä tekemiseen ja Suomen Matkaratsastusseuran toiminta perustuu vapaaehtoiseen talkootyöhön. Ilman innokasta talkooväkeä ei ole tapahtumia eikä kisojakaan. Seura haluaakin kiittää, kannustaa ja huomioida eri tavoin seuratyössä mukana olevia. Palkitsemme aina vuoden lopussa talkootyöhön aktiivisesti osallistuneita ja valitsemme Vuoden Talkoilijan ja Vuoden Toimihenkilön. Suomen Matkaratsastusseuran seuratoimintaan ovat tervetulleita ihan kaikki lajista kiinnostuneet. Suomen Ratsastajainliiton vastuullisuusohjelman mukaisesti myös me haluamme panostaa siihen, että jokainen voi turvallisesti urheilla ja harrastaa lajiamme omien tavoitteidensa mukaisesti omista lähtökohdistaan. Seuran puheenjohtajana haluankin kannustaa kaikkia matkaratsastuksesta kiinnostuneita rohkeasti tämän hienon lajin pariin!

Anu Elsilä: varapuheenjohtaja, kilpailuvastaava

Olen Anu Elsilä Koillis-Pohjanmaan rämevyöhykkeeltä Pohjois-Suomesta. Matkaratsastuksen pariin löysin, kun ajauduin sattumalta 2010 matkaratsastusvalmennukseen Urjalaan. Siitä lähtien olen harrastanut lajia kotipuolessa ja seurannut kotimaista matkaratsastuskenttää siinä ohessa suurella mielenkiinnolla. Kilpailemista kokeilin ensimmäisen kerran 2013, ja omaa hevostani pääsin kvaalaamaan lopulta 2016. Sittemmin kilpailuja on kierretty joka vuosi enemmän tai vähemmän sen mitä perheenlisäykseltä on ehditty kv-tasoja myöten. Pitkät välimatkat tuovat omat haasteensa kilpailemiseen, mutta jos vuori ei tule Muhammedin luo, Muhammedin on liikahdettava.

Heli Saari: turvallisuusvastaava, valmennusvastaava

Olen Heli, 40+ tyttö Kuortaneelta, Etelä-Pohjanmaalta. Hevosia olen harrastanut 10-vuotiaasta, mutta taukoa oli välissä melkein 15 vuotta lasten syntymien ym takia. 

Ensimmäisen kosketuksen matkaratsastukseen sain vuonna -15, SuMaRan ja Perämettän Puskaratsastajien järjestäessä naapurikylässämme starttikurssin ja harkkakisat. Osallistuin kurssin jälkeen harjoituskisoihin nyt jo vihreämmillä laitumilla laukkaavalla 20-vuotiaalla puoliveriselläni. Entinen estetykki oli todella kuumuva ja kuljetuskammoinen, mutta silti, kaikista sinä päivänä koetuista vaikeuksista huolimatta, tajusin että tämä on ehdottomasti mun laji!  

Oikeasti pääsin kisaamaan vuodesta -18 alkaen, hevosellani Bearwood Kingman, joka oli myös puoliverinen. Kingiksen kanssa nousimme 1-tasolta 2.3-tasolle, mutta kilpailemisen jouduimme unohtamaan sen sairastuttua astmaan. Treenaaminen, ja pian kilpaileminenkin, jatkui ystäväni lämminveriruuna Vihtorin kanssa. Herkän Vihtorin kanssa on ollut pitkä ja kivinen tie, mutta olemme saavuttaneet viime kesänä 3-tason, ja toivottavasti matka vielä jatkuu. SuMaRa Cupissa meidät palkittiin viime vuonna 2. palkinnolla! 

Kaija Romppainen: materiaali-, palkinto- ja sponsorivastaava

Olen Kaija, 50+ hevosharrastaja Jokioisilta. Olen ratsastanut 5 vuotiaasta lähtien ja 18 vuotiaana ostin ensimmäisen hevoseni. Omassa tallissa asustaa eri ikäisiä ravihevosia ja matkaratsu. Matkaratsastuksesta innostuin vuonna 2011 ja 2012 olin SuMaRan vuoden tulokas. Hallituksessa ja toimihenkilönä olen ollut mukana vuodesta 2014. Tuomariksi kouluttauduin 2015 ja stewardiksi 2019.

Kuva Olli-Pekka Salopää

Mari Marjatsalo: jäsensihteeri, tiedotusvastaava

Heippa! Olen Mari, 24v tavoitteellinen matkaratsastuksen harrastaja itärajan lähettyviltä. Öisin toimin vartijana kaupan kassalla, päivisin juoksen postia, jotta heposet saavat ruokansa. Hevosenhoitajan paperitkin löytyvät, mutta kantapään kautta todettu että parempi vain pitää hevoset harrastuksena niin into pysyy yllä. 

Hevosia löytyy (miehen sanoin liikaa) viisi arabialaista, joihin olen täysin hurahtanut sekä kaksi lämpöstä. Eläkeläinen on lainassa pienellä ratsastuskoululla, mutta muut kilpailevat tai aloittelevat kisauraansa matkaratsastuksen parissa. 

Aloitin lapsena ratsastamisen ratsastuskoulussa, päälajina tuolloin esteet. Matkaratsastuksen pariin päädyin vuonna 2011 ja ensimmäiset vuodet toimin huoltoporukan roolissa. 2013 pääsin aloittamaan kunnolla kisaamisen ystäväni hevosella Handsome S ja saavutimmekin heti ensimmäisenä kilpailuvuotenani SM-pronssia. Ensimmäisen kauden jälkeen ei enää paluuta muihin lajeihin ollut vaan matka vei mennessään. Tuon jälkeen matkan varrella on ollut monia hevosia ja hienoja kokemuksia, parhaimpina saavutuksina joukkuehopeaa NBCH-kilpailuista sekä sijoituksia aina FEI2*-tasolta asti. Kilpailukokemusta on kertynyt mm. Dubaista, Puolasta, Liettuasta ja Venäjältä. 

Tällä hetkellä omat tähtäimet ovat nuorten hevosteni kanssa nousta FEI-luokkiin tänä vuonna, ykköshevosina Naomi Ox, Bonanza Wood, Natashina Harmi sekä Federation ox. Samoilla hevosilla kilpailevat myös pari juniorivalmennettavaani.

Tiina Jokela: kokoussihteeri, valmennusvastaava

Olen Tiina Jokela ja toimin kunnaneläinlääkärinä Isojoella Etelä-Pohjanmaalla. Olen aina ollut kiinnostunut ihmisten ja hevosen valmennusfysiologiasta ja pitänyt luonnossa liikkumisesta hevosen kanssa, joten matkaratsastus on ollut erinomainen lajivalinta minulle. Meidän perheellä on viisi hevosta, kaksi shetlanninponia, kaksi suomenhevosta ja yksi nuori arabiristeytys. Lisäksi omistan ystäväni Emilia Bouchtin kanssa arabialaisen täysiverisen, jolla Emilia kilpailee matkaratsastuksessa kansallisella tasolla. Minä toimin kilpailuissa ratsukon huoltajana. Toisinaan minut saattaa tavata matkaratsastuskilpailuissa myös eläinlääkärin tehtävissä.