Kisaamisen aloittaminen

Starttikurssi matkaratsastusta aloittavalle

Matkaratsastus on hevosen nopeus- ja kestävyyskilpailu, joka samalla testaa ratsastajan maastoratsastustaitoa. Aloittelevalle harrastajalle ratsastustaidoille ei aseteta erityisvaatimuksia, vaan perustaidoilla päästään alkuun - ratsastajan tulee kuitenkin hallita hevosensa liikenteessä ja erilaisissa maastoissa.

Starttikursseja järjestävät useat seurat, ja ne ilmoittavat kursseista Internetsivuillaan. SuMaRa:n tapahtumakalenterista löydät lisätietoja tulevista starttikursseista. 

Starttikurssilla käydään läpi Yleisen osan säännöt, matkaratsastuksen lajisäännöt ja opastetaan matkaratsastuksen perusasioden pariiin. 


Haluaisitko järjestää matkaratsastuksen laji-infon tai starttikurssin ratsastusseuralle tai talliporukalle! Ole yhteydessä sumara.yhteys@gmail.com niin rakennetaan juuri teille sopiva kokonaisuus.

Hevosen valmennus

Valmentautumisessa on tärkeää säädellä vauhtia ja matkaa olosuhteiden ja hevosen kunnon mukaan. Säännöllinen ja asteittain lisääntyvä harjoittelu parantaa hevosen kestävyyttä.

Aluksi harjoitukset voivat olla esimerkiksi normaaliliikutuksen lisäksi 1-2 kertaa viikossa rauhallisia maastolenkkejä käynnissä ja ravissa. Rasitustasoa nostetaan pidentämällä lenkkejä asteittain 2-3 tuntiin, ja ottamalla rauhallisia laukkapätkiä hiljalleen mukaan. Matkan maastossa voi arvioida hevosen askellajin ja käytetyn ajan perusteella: tietämällä hevosen ominaisvauhdin ko. askellajissa pystyy arvioimaan edetyn matkan.

Kuva: Pumpulienkeli.com

Harjoittelu kannattaa pitää monipuolisena. Esimerkiksi kiipeily, hankikahlaus tai umpimetsäkävelyt kehittävät hevosen lihaksistoa ja koordinaatiota sekä piristävät molempia hölkkälenkkien lomassa.

Hevosen sykettä seuraamalla voi seurata treenauksen vaikutusta, syke mitataan heti suorituksen jälkeen.

  Harjoitussyke alle 52 = Harjoitus ollut helppo
  Harjoitussyke 56-64 = Kohtuullinen harjoitus = Kunto nousee
  Harjoitussyke yli 72 = Harjoitus rankka = Liian kova vauhti tms.

Polarin sykekahva on kätevä apu palautumissykkeiden mittaamisessa. Kuva: Pumpulienkeli.com.

Ruokinta ja juottaminen

Hevosen opettaminen juomaan reitillä on tärkeää: esimerkiksi ämpärin voi viedä etukäteen maastoon. Hevonen saa kisoissa juoda niin paljon kuin haluaa, sillä se kuluttaa nesteen hikoilemalla.

Kisareitillä voi juottaa hevoselle esim. 10 litran vesi-elektrolyyttivesiseosta, jossa on melassisiirappia (max 50g/l) ja merisuolaa tai elektrolyyttejä (max 9g/l) ja loput vettä. Koska melassi, suola ja sokeri väkevöittävät kaikki nestettä, käytännössä maksimimääriä ei saa käyttää yhtä aikaa. Jos neste on liian väkevää, neste ei imeydy, vaan päinvastoin neste poistuu kehosta suoleen ja pahentaa merkittävästi nestehukkaa.

Varusteet

Matkaratsastuskilpailuissa ratsastajan ja hevosen varusteet ovat varsin vapaat. Tärkeintä on välineiden mukavuus sekä hevoselle että ratsastajalle. Turvakypärä on pakollinen, ja kengissä tulee olla kantakorko tai tulee käyttää kopallisia jalustimia. Ratsastajan varusteiden tulee olla siistit.

Ylimääräisiä varusteita kuten suojia ei kannata käyttää, jos sen voi välttää. Kuolaimet eivät ole pakolliset, joten esim. sidepulleilla voi osallistua.

Kisoihin valmistautuminen

Jäsenyydet ja kilpailuluvat tulee hoitaa ajoissa kuntoon, samoin hevosen rokotukset: luvat, rokotustodistukset ja maksukuitit tulee olla kisoissa mukana. Ratsastaja vastaa aina hevosen kilpailukelpoisuudesta! Tarkasta itse hevosen rokotukset, ja tarkista hevosen saamat lääkkeet ja niiden varoajat. Nyrkkisääntönä, että hevonen ei saa olla millään tavalla lääkitty 5 vrk ennen kilpailuja.

Huolto vastaa siitä, että mukaan kisoihin pakataan mm. vesikanisterit, huopia, loimia, riimunnaruja, linimentit jos käyttää, vesisaavi ja ruuat. Huoltoauton tankkaus ja pakkaus kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä.

Hevostarkastus

Hevostarkastus on ennen ja jälkeen kisamatkan, sekä 12-40 kilometrin välein. Hevonen tulee esitellä tarkastuksessa ilman raippaa. Esittelijän ei tarvitse olla ratsastaja. Hevosen kanssa tarkastuksessa on vain yksi henkilö.

Tarkastusta kannattaa harjoitella etukäteen. Eläinlääkäri arvioi mm. hevosen hengitysnopeuden ja pulssin, ihon kimmoisuuden, liikkeet, mielialan ja yleistilan. Juoksutus on kovalla alustalla. Yleensä alkutarkastuksessa kysytään myös hevosen aamulämpöä, joten muista mitata se kotona ennen lähtöä.

Kun syke laskee 4 alle määrärajan, hevosen voi ilmoittaa ja viedä tarkastukseen. Tarkastukseen tulee kuitenkin ilmoittautua ennen kuin palautumisaikaraja on umpeutunut tai ratsukko hylätään. Stewardi ottaa ratsun tarkastukseen ilmoittautuneiden jonosta haluamassaan järjestyksessä.

Huolto reitillä

Huoltoväli kisoissa pidemmillä matkoilla on esim. 3-10 kilometrin välein. Huoltoaika on kuitenkin poissa ratsastusajasta, joten huollon täytyy olla ripeä ja suunnitelmallinen. Huoltajan tulee olla monitoimi-ihme: tulee osata mitata pulssi, jäähdyttää ja esittää tarvittaessa hevonen eläinlääkärille.

Huolto voi jäähdyttää reitillä hevosta kastelupullolla. Nopein tapa on ojentaa pullo ratsastajalle selkään ilman korkkia ja kahva edellä, jolloin ratsastaja kaataa veden hevosen kaulalle ja heittää tyhjän pullon pois. Huoltaja kerää pullot talteen.

Noin kilometri ennen taukopaikkaa kannattaa nousta selästä, löysätä satulavyötä ja taluttaa hevosta, jolloin hevonen on nopeasti valmis tarkastukseen. Kylmällä ilmalla hevosen takaosaan kannattaa laittaa loimi.

Eksynyt ratsukko voi jatkaa matkaa, mutta ratsukon tulee ensin palata siihen kohtaan, mistä on reitiltä poistunut. Hevosta saa myös taluttaa reitillä, mutta maaliviiva tulee ylittää hevosen selässä.

Taukopaikalla hevosta kannattaa jaloitella hieman, jottei se jäykisty.

Muuta huomioitavaa

Hevoselle ei tule antaa heti kilpailujen jälkeen lepopäivää, vaan kilpailuja seuraavana päivänä tulisi harrastaa verryttelevää liikuntaa.

Tuomarilla, eläinlääkäreillä ja stewardeilla on aina oikeus puuttua doping-epäilyissä tai muissa hevosen hyvinvointiin liittyvissä asioissa kilpailun aikana asiaan. Hevoselta voidaan vaatia treenikaudella doping–testi. Myös ratsastajan käyttämille lääkkeille, kuten allergialääkkeille, tulisi olla FEI:n lupa myös harjoituskaudella.

GPS- ja muita laitteita saa yleensä pitää kisoissa mukana, mutta tämä kannattaa aina tarkistaa tuomarilta etukäteen.

Sääntöjen yleinen osa ja matkaratsastuskilpailusäännöt on hyvä osata. Ne löytyvät esimerkiksi SRL:n www-sivuilta.